Gezellig, romantisch, milieuvriendelijk en economisch - met een houtkachel krijgt u meer waar voor uw geld

Centrale verwarming is een fantastische uitvinding, maar straalt weinig romantiek en gezelligheid uit. Dat is heel anders met een vuur, zelfs als het achter een ruit in de woonkamer brandt. Ook is de warmte van een houtkachel milieuvriendelijk en economisch, mits gestookt met het juiste hout en op de juiste manier.

Alle houtsoorten zijn geschikt als brandhout

Er zijn over het algemeen geen houtsoorten die beter zijn dan anderen bij het stoken van een houtkachel. Aangezien de verschillende soorten hout verschillend van gewicht zijn, is er echter wel verschil in de manier waarop ze branden. Lichte houtsoorten zijn eenvoudiger te kloven en aan te steken en dus geschikt om de kachel aan te steken. Daarentegen branden ze sneller op dan de zwaardere houtsoorten en geven ze wat minder warmte. Het is om die reden verstandig om lichte en zwaardere houtsoorten te combineren als u economisch wilt stoken.

 
 

Goed hout is droog hout

Plezier van uw kachel valt of staat met goed brandbout en het correct aanmaken ervan. U kunt uw brandhout’s zomers buiten bewaren onder een overkapping of een zeil. Het is belangrijk dat u het hout droog opslaat. In het najaar kan het hout vocht uit de lucht opnemen. Stoken met nat hout is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor uw houtkachel en uw schoorsteen.

Hout en alleen maar hout

Het is belangrijk te weten dat het stoken van melkpakken en ander huishoudelijk afval slecht is voor het milieu en de houtkachel.
Dat geldt ook voor geïmpregneerd of op een andere manier behandeld hout. Gebruik dus alleen droog en onbehandeld hout en laat de vuilophaaldienst uw huishoudelijk afval e.d. verwerken.