Houtkachels en verontreiniging

22-Jun-2018
Verantwoorde houtkachels
Er wordt op dit moment veel gezegd en geschreven over houtkachels en verontreiniging.

Zoals eigenlijk al onze menselijke activiteiten hebben ook houtkachels effect op de samenleving om ons heen. Dat valt niet te ontkennen.

Mij de discussies over houtkachels wordt vaak niet alles in de juiste proporties gezien. Zo zorgt een ‘onschuldige’ kaars bijvoorbeeld voor erg veel deeltjes, zeker als er sprake is van wat tocht of van een kaars van slechte kwaliteit. Hetzelfde geldt voor bakdampen, barbecueën in de tuin, grasmaaiers enz.

Elke dag opnieuw zijn wij onvermijdbaar van invloed op onze omgeving. Waar het om gaat, is dat we ons daar bewust van zijn en dat we doen wat we kunnen om de gevolgen zo klein mogelijk te houden.

Lotus heeft een kleine folder gemaakt waarin wordt beschreven waarom en op welke manier u kunt beschikken over ’Verantwoorde houtkachels’.

Er wordt ingegaan op een aantal zaken:

•   De proporties: er zijn veel deeltjes en die zijn afkomstig van veel verschillende bronnen
•   Het stoken van hout is CO2-neutraal en gaat klimaatverandering tegen
•   De gebruiker kan véél verschil maken door het op de juiste manier te doen
•   Moderne houtkachels hebben - bij een correct gebruik - hele lage emissies
•   Kwaliteitskachels die zorgen voor een goede verbranding gaan lang mee en dat moeten we bij het milieudebat zeker niet vergeten

De eigenaren van houtkachels moeten met een gerust geweten met buren, familie en vrienden het gesprek kunnen aangaan over dit onderwerp.


Lees meer:
Lees meer